SIGNUP
  LOGIN

Ενώπιον τεράστιων προκλήσεων βρίσκεται ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο και θα πρέπει Κυβέρνηση, Βουλή και αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν για ενίσχυση του.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα του 2ου Συνεδρίου με τίτλο "Επαγγελματικές Υπηρεσίες και Οικονομία", που διεξήχθη στη Λευκωσία με οργανωτή την Εταιρεία FMW Financial Media Way, στις 25/9/24.

Στο Συνέδριο κατέθεσαν τις απόψεις τους το Υπουργείο Οικονομικών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΣΕΛΚ, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, ο Invest Cyprus, το ΧΑΚ και ανώτατοι αξιωματούχοι Ελεγκτικών Οίκων και Δικηγόροι.

Όλοι σχεδόν οι ομιλητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας, αλλά επεσήμαναν τους κινδύνους από την αβεβαιότητα στη διεθνή οικονομία και τις έξωθεν πολιτικές εξελίξεις, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών διαφάνηκε ότι όλοι οι φορείς ζητούν περισσότερη στήριξη του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, γιατί προσφέρει πολλά στην οικονομία μας.

Τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν από τους ομιλητές αφορούν την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση για την οποία λέχθηκε ότι καθυστερεί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν ενημερώνονται επαρκώς για το περιεχόμενό της.

Ακόμα, αναφέρθηκε ότι το θέμα των κυρώσεων κατά της Κύπρου δεν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την προσπάθεια "rebranding" που προωθεί η Κυβέρνηση. Όπως αναφέρθηκε, χρειάζεται μια πιο συγκροτημένη στρατηγική για βελτίωση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό.

Ειδική αναφορά έγινε για την πρόθεση της Κυβέρνησης για συγκροτήσει κοινή Εποπτική Αρχή για το θέμα της επιτήρησης των εργασιών των επαγγελματιών και τονίστηκε ότι αυτή η ρύθμιση αντίκειται σε οδηγίες της ΕΕ και πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Στην ενότητα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αναφέρθηκαν διάφορα θέματα και δόθηκε έμφαση στο ότι οι νέοι που εισέρχονται στο επάγγελμα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από προηγούμενες γενιές και αυτό αναγκάζει τις εταιρείες που τους εργοδοτούν να δίνουν περισσότερη σημασία στην ικανοποίηση του προσωπικού τους.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο των ομιλητών και το επίπεδο της συζήτησης.

Το Συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΛΚ και του ΠΔΣ και Χρυσός Χορηγός του Συνεδρίου ήταν η Τράπεζα Κύπρου. Χορηγοί ήταν η EY Κύπρου και η Deloitte και χορηγοί επικοινωνίας το περιοδικό nomisma και η ιστοσελίδα nomisma.com.cy