Κατά την 26η Σεπτεμβρίου 2024, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε την Απόφασή του στην Υπόθεση C-432/23, στην οποία επιβεβαιώθηκε, όπως και στην προγενέστερη υπόθεση C‑694/20, ότι το δικαίωμα των πολιτών στο δικηγορικό απόρρητο είναι αδιαπραγμάτευτο και άμεσα συνυφασμένο με την τήρηση της Αρχής του Κράτους Δικαίου και προστατεύει κάθε είδους επικοινωνία με τον δικηγόρο τους, περιλαμβανομένου συμβουλών επί φορολογικών και εταιρικών θεμάτων.

Η επιβεβαίωση των θέσεων που διακηρύττει ο ΠΔΣ το τελευταίο διάστημα μας προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι στη συνεδρία της  CCBE που έγινε στις 8/2/2024, ο ΠΔΣ επιχειρηματολόγησε μαζί με άλλα κράτη μέλη ως προς την αναγκαιότητα παρέμβασης και στήριξης από την CCBE των θέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου του Λουξεμβούργου, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή.

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο πέραν του ενός εκατομμυρίου δικηγόρων, μέσω των δικηγορικών συλλόγων – μελών, από τριάντα δύο χώρες-πλήρη μέλη και δεκατέσσερις συνεργαζόμενες χώρες και παρατηρητές.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της σχετικής Ημερίδας που διοργανώσαμε την 16η Ιανουαρίου 2024 είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε έγκαιρα και λεπτομερώς με τα μέλη μας και εκπροσώπους της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας τις θέσεις μας για το θέμα της Αυτορρύθμισης του Δικηγορικού Λειτουργήματος σε συνάρτηση με την τήρηση της Αρχής του Δικηγορικού Επαγγελματικού Απορρήτου, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει έντονα αυτούς που υποστηρίζουν την εποπτεία του δικηγορικού σώματος από τρίτους πέραν του ΠΔΣ. Στο εν λόγω συνέδριο είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Φλαμανδικό Δικηγορικό Σύλλογο και τον Πρόεδρο του κ. Peter Callens, καθώς και τον Βέλγο Δικηγόρο κ. Paul Verhaeghe, εκ των κύριων πρωταγωνιστών στην Υπόθεση C‑694/20 ενώπιον του ΔΕΕ.

[βλ. σχετικά

Ανακοινώσεις και τοποθετήσεις επί του θέματος έγιναν από τον ΠΔΣ επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, και παράλληλα υπήρξε ενημέρωση και ανάπτυξη των θέσεων του ΠΔΣ και στον Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών σε συνάντηση που έγινε για το εν λόγω θέμα, και τους οποίους ευχαριστούμε εκ νέου για την ευκαιρία που μας δόθηκε. Σχετική ενημέρωση έγινε και στον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και στο Υπουργείο Οικονομικών, τόσο προφορικά όσο και γραπτώς.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, δημοσιεύεται και σχετική παρουσίαση, εκ μέρους του ΠΔΣ, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώθηκε κατά την 25η Σεπτεμβρίου 2024, με τίτλο «Επαγγελματικές Υπηρεσίες και Οικονομία» (βλ. σχετικά https://www.cyprusbarassociation.org/index.php/en/news/44468-symmetoche-tou-pds-sto-synedrio-epangelmatikes-yperesies-kai-oikonomia].

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι ο ΠΔΣ θα συνεχίσει να πορεύεται και να συνομιλεί με την Πολιτεία με λόγο εξόχως Νομικό, σύμφωνα με την Αρχή του Κράτους Δικαίου, ακρογωνιαίο λίθο του Κράτους μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπληρώνοντας την αποστολή του Συμβουλίου του ΠΔΣ, την οποία η Πολιτεία του έχει εμπιστευτεί από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυνάμει του Άρθρου 24(1) του περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2).

(για το πλήρες κείμενο της απόφασης C432-23 πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί-προσβάσιμη προς το παρόν μόνο στη Γαλλική γλώσσα.